המזגן הוא כלי שצורך הרבה אנרגיה ולכן הוא גם צורך לא מעט חשמל. המזגנים הישנים יותר ידועים כ”זללני חשמל” עקב יעילות אנרגטית נמוכה, כך שכל הפעלה של מזגן כזה עולה לנו ביוקר. המזגנים החדישים והמשוכללים יותר מגיעים עם יעילות אנרגטית גבוהה יותר, כך שהמזגנים פועלים בצורה יעילה, מבזבזים פחות אנרגיה וכך אנו חוסכים בתצרוכת החשמל.
מזגן חסכוני – מוצר חובה בכל בית בישראל החמה
ישראל ידועה כמדינה חמה, עונת הקיץ ארוכה ולוהטת ולכן השימוש במזגנים הוא רב מאוד. הטמפרטורות הגבוהות יחד עם הלחות הגבוהה גורמת לנו להשתמש במזגנים על מנת להפיג את החום הנורא כשלרוב שימוש במאווררים לא מספק את ההקלה הדרושה. השימוש הרב במזגן הופך אותו למוצר בסיסי וחשוב בכל בית ועסק ולכן מומלץ להקפיד לבחור מזגן איכותי שנוכל להפיק ממנו את המירב. בין הפרמטרים הבסיסיים שעלינו לשקול בבחירת המזגן הן היעילות האנרגטית ותצרוכת החשמל.
כדי לבדוק את מידת היעילות האנרגטית של המזגן יש להסתכל על תווית האנרגיה שעל גבי המזגן. על התוויות מצויינים נתוני התפוקה של המזגן וצריכת האנרגיה שלו. כך, נדע בוודאות את כמות תפוקת החום והקור של המזגן בהתאם לרמת צריכת האנרגיה, כשהאידיאל הוא צריכת אנרגיה נמוכה עם תפוקה גדולה. דירוג היעילות האנרגטית נע בין A ל-G, כשהאות A מציינת את מדד יעילות האנרגיה הגבוהה ביותר.
בתמונה הבאה ניתן לראות את מדד יעילות האנרגיה המצויין על גבי תווית המוצר. הצבע הירוק מסמן מדד יעילות גבוהה, הצבע האדום מציין רמת יעילות אנרגטית נמוכה.
בטבלה הבאה ניתן לראות את כמות החסכון בחשמל עבור מזגנים שונים בעלי דירוג יעילות אנרגטית שונה וכן בעלי תפוקת קור שונה. ניתן לראות כי אצל המזגנים בעלי יעילות האנרגטית הנמוכה צריכת החשמל היא גבוהה באופן משמעותי לעומת מזגנים עם מדד יעילות גבוהה שעם השימוש בהם ניתן לחסוך המון בצריכת החשמל. כמו כן ניתן לראות כי מזגנים בטכנולוגיית אינוורטר חוסכים לנו יותר בצריכת החשמל, זאת בנוסף למדד הגבוה של היעילות האנרגטית.
נתוני שימוש של מזגנים במשך כ-10 שעות ביום לאורך 25 ימים (סה”כ 500 שעות הפעלה).
הסבר על המדדים בטבלה:
הספק תפוקת הקור – מציין את כמות האנרגיה שנצרכה מהחלל הממוזג במשך שעת עבודה (קילוואט לשעה).
דירוג – מציין את מידת היעילות האנרגטית.
COP – מקדם היעילות, חישוב היחס בין תפוקת המזגן להספק שלו. ציון גבוה יותר מעיד על כך שהמזגן מנצל טוב יותר את האנרגיה שבוזבזה ומפיק ממנה כמויות קור וחום רב יותר.
הטבלה הבאה מצביעה על נתוני היעילות האנרגטי לפי סוגי המזגנים השונים:
מזגן חסכוני – חסכון משמעותי בהוצאות החשמל
אין ספק כי מזגנים בעלי יעילות אנרגטית גבוהה חסכוניים יותר בחשמל ובשימוש כה רב בחודשי הקיץ החסכון בחשמל הוא גדול. הלכך, ההמלצה היא לא להתפשר ולהשתמש במזגנים איכותיים הן בבתים פרטיים והן במשרדי בעלי עסקים וחברות. ההשקעה הראשונית על מזגן חדש בסופו של דבר נעשית משתלמת ביותר ונותנת את התמורה להשקעה.
מעבר לנתונים אלה חשוב להתייעץ עם גורם מוסמך בתחום מיזוג האוויר (יועץ מיזוג אוויר, טכנאי מיזוג אוויר) טרם הקניה על מנת שיסייע לכם בבחירת מזגן איכותי המתאים לצרכים שלכם. את המזגן יש להתאים לאזור המגורים וגודל החלל הממוזג זאת על מנת לנצל את המזגן בצורה יעילה יותר. כמו כן חשוב מאוד לבצע התקנה איכותית של המזגן באופן מקצועי ובמיקום מתאים.
מידע נוסף:
רשימת מזגנים מאושרים ע”י משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
*הנתונים בטבלאות מתוך אתר משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
*